top of page

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Nelerdir?

  • Yazarın fotoğrafı: Ozan Uzel
    Ozan Uzel
  • 5 May 2023
  • 1 dakikada okunur

PwC ve Urban Land Institute (ULI) iş birliği ile hazırlanan Gayrimenkulde Gelişen Trendler® Avrupa raporunun 20. sayısında, gayrimenkul sektörünün yakın vadede görünümü ve 2023 yılı ele alınıyor. Avrupa ekonomileri pandeminin ardından toparlanmaya başladığı dönemde, Avrupa'daki savaşın etkileriyle başa çıkmaya çalışıyor. Doğrudan insanlık üzerindeki etkisinin ötesinde, artan enerji maliyetlerinin neden olduğu enflasyon önümüzdeki yılda gayrimenkul sektörünün görünümünü değiştirecek.


Gayrimenkulde Gelişen Trendler® Avrupa 2023 raporuna göre gayrimenkul sektöründe güven ve kârlılık beklentileri düştü. Bu durum iş dünyası, politika ve gayrimenkul sektörüne yönelik çeşitli göstergelerle ilgili yaygın sektör endişelerini yansıtıyor. 10 katılımcının 7’si, Avrupa’nın, 2022 yılının sonuna kadar resesyona gireceğine inanıyor. Araştırmaya göre, katılımcıların %91’i enflasyon konusunda endişeli. Enflasyonun hemen ardından faiz oranlarındaki hareketlilikler (%89) ve Avrupa’daki ekonomik büyüme (%88) geliyor. Katılımcıların en çok endişe duyduğu konular ise sırasıyla; küresel (%79), bölgesel (%68) ve ulusal (%54) seviyede görülen politik belirsizlikler. Büyüme ve yüksek yatırım getirisi fırsatları hâlâ mevcut; ancak, oyunun kuralları değişti.

Avrupa’daki leasing faaliyetleri 2022’de oldukça iyi gitmiş olsa da, resesyonun eskiden güçlü olan sektörlerde bile doluluk oranlarını ve kiralamaları düşüreceğine dair yaygın bir inanış var. Gayrimenkul pazarı sürekli gelişiyor; portföylerini değiştirenler ise 2023 yılında bunun karşılığını alacak.


Konut sektörü değer görmeye devam ediyor ve ticari sektörlere göre bu sektörde gelir istikrarının daha fazla olduğu düşünülüyor. Yaşlanan nüfusa odaklanan emeklilere yönelik destekli yaşam gibi belirli alt sektörler ilgi uyandırıyor.


En belirgin değişim dinamiğinin ESG’nin yükselişi olduğunu söylemek mümkün. İnşaattan finansa ve operasyonlara kadar gayrimenkul sektörü, çevresel, sosyal ve kurumsal (yönetişim) ile ilgili endişeleri şirket kararlarına dâhil ediyor. Bunlar arasında, emisyonların azaltılmasından tutun da, şirket içinde çeşitlilik ve kapsayıcılık konularına kadar her şey yer alıyor. Araştırmaya göre, katılımcıların %87’si finansal getirinin yanında sosyal etki yaratmanın önemini anlıyor.

 


 
 
 

Comments


bottom of page